esra-tokmakci

2006 – Bir Başlangıç

Bugün bilgisayar başına geçip, 10.yılını kutladığımız  derneğimizin kuruluş günlerini düşündüğümde aklıma ilk gelen kelimeler; dostluk, ülke sevgisi ve gurur oldu. Bir araya gelmemiz için bir bahane gerekiyormuş. O bahanenin adı Mississauga’nın “Carassauga” festivaliydi. Bugün düşünüyorum da içinde Türkiye sevgisini taşıyan o arkadaşlar, o yıl olmasa da, “Carassauga” olmasa da, bir bahane ile biraraya gelir ve yine başarılı işler yapardı.

2005’de hazırlıkları başlayan festivale, Mayıs 2006 da Türkiye yi temsilen ilk kez katılınmıştı. Festivalin gönüllüleri tadı damaklarında kalan birliktelik duygusunu devam ettirmek istediler. Dün gibi hatırladığım bir toplantıda, Hanoymak ailesinin apartmanının sinema salonundaydık, dernek kurulmasının kararı orada alındı ve dernek için önerdiğim  “Turkish Society of Canada” ismi o toplantıda oylandı, kabul edildi. Toplantıyı formların doldurulması, tüzük hazırlığı için geçen ilave toplantılar takip etti. Hazırlıkları takiben kurucu üyeler ile gerekli başvuru yapıldı ve not-for-profit yani kar amacı gütmeyen derneğin resmi kaydı Eylül 2006 da gerçekleşti.

Pek çok kişinin derneğin kuruluşunda ve 10. yılına ulaşmasında emeği çok. İlk dernek başkanımız, Aynur İlkay hepimize enerjisi, motivasyonu ile liderlik etti.  Birinci günden arkadaşlar gönüllü katıldıkları dernek çalışmalarını işlerinde ki profesyönellik ile yürüttüler. Abidin Akkök sayesinde ilk günden internet sitemiz erişime açıldı. Türkiye ve Kanada bayraklarından esinlenen dernek logomuz bir yarışma ile Mayıs 2007 de seçildi. Aynı yıl derneğin sesi,Telve yayın hayatına başladı. Gelenekselleşen Kanada Günü pikniğimizin ilki yine 2007 de gerçekleşti.  İki yıl süresince haftalık gerçekleştirdiğimiz Edenrose aktiviteleri ile birbirimizi yakından tanıdık. Bu etkinlikler sırasında tanışıp evlenen gençlerimiz, iş bulan arkadaşlarımız oldu. Göçmen geldiğimiz ülkede böylece büyük bir aile olduk.

Atatürk’ün Türkiye’sinin özlemi ile milli bayramlarımızı biraraya gelip,  Türkiye’deymişçesine, aynı coşku ile kutladık, Kanadalı dostlarımıza bu özel günlerimizi anlattık, tanıttık. Bugün Toronto Nathan Philips Meydanında, Sick Kids Hastanesinde ve Special Olympics Engelli Oyunlari 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlamaları, Şehit Albay Atilla Atıkat’ı anma etkinlikleri, 10 Kasım Mustafa Kemal Ataturk’u anma törenleri, Turk sanat ve kulturumuzu tanitim etkinlikleri ve daha niceleri temeli sağlam atılan bu birlikteliğin meşaleyi yeni taşıyan üyeleriyle devam ediyor. Dini bayramlarımızı da yine birlikte kutluyor, çocukluğumuzun bayram heyecanlarını biz de kendi çocuklarımıza  tattırıyoruz.

Dernekde çalışan genç arkadaşlarımız ile de Kanada’ nın öne çıkan değerlerini bizler öğreniyoruz. Gönüllülüğü, yardımlaşmayı Türk topluluğu dışında ihtiyacı olanlara da ulaştırmaya çalışıyoruz. Haiti depremi gibi felaketleri yaşayan toplumlara, Türk toplumu olarak, bir araya gelip destek veriyor, Heart&Stroke Foundation gibi kurumların bağış toplama organizasyonlarına katılıyoruz.

Dernek 10 yıla o kadar çok etkinlik sığdırdı ki, tek tek saymak zor. Kanada’ya yeni gelenler için, 70 i aşan sayısı ile Telve, Türk toplumunun son 10 yılına kaynak görevini de yerine getiriyor . Telve’de ayrıca bilgi ve becerilerini paylaşan pek çok arkadaşın yazılarını da okuyabiliyorsunuz.  Bildiklerimiz paylaştıkça büyüyor, zenginleşiyoruz.

Derneğin kuruluşunda hem Türkiye’ye hem de Kanadaya olan aidiyet duygusu ve gurur öne çıktı. Her iki ülkeye aitlik hissetmek ve her iki ülkeyi de temsil edebilmek bir ayrıcalık. Bizler ülkemizden uzakda olsak da gururla Türkiye den geldiğimizi belirtip, Kanada nın çok kültürlü yapısı içinde biz de varız dedik. Bizlerin dışında ki diğer topluluklara baktığımızda da bir ihtiyaç olarak ortaya çıkan bu birlikteliklerin ne kadar gerekli ve sağlıklı olduğunu görüyoruz. Birbirimize destek olduğumuzda ayakda kalıyor, çabuk uyum sağlıyor ve yeni gelenlere  örnek olup yol açıyoruz.

2006 yılında yaşadıklarımız, derneğin kuruluşu aklımıza geldikçe kurucu üyelerin yüzünde bir gülümseme yayılır.  “Bir tatlı huzur almaya geldim” in namelerini aklımızdan geçiriyoruz sanki…2016 yılında bugün ise, tüm üyelerin yüzünde bir başarı hikayesinin gururunu görüyoruz. 10. Yıl marşını mırıldanırcasına… Kanada’ya gelerek, burayı ikinci vatan seçmiş bizlerin her iki ülke için de ayıracak daha çok enerjisi var. Daha söyleyeceğimiz ne türküler, ne rap parçaları, ne blues ezgileri var.  Yeter ki sesimiz gençlere ulaşsın.

Esra Tokmakçı

Esra Tokmakci, 1993 yılında ODTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldu. 2002 yılında eşi Yusuf ve kızı Cansu ile Kanada’ya göçmen olarak geldi. Turkish Society of Canada derneğinin kurucu üyelerinden olup 2010- 2012 döneminde yönetim kurulunda yer aldı. Telve nin isim annesi ve ilk editörüdür. Uzun yıllar Telve editörlüğünü yaptıktan sonra, şimdi fırsat buldukça yazılarını Telve de paylaşmaktadır. Son dört yıldır, eşi ile birlikte Türkiye’de çalışmakta olup, işden fırsat buldukça gezmeyi, kitap okumayı ve fotoğraf çekmeyi hobi olarak sürdürmektedir.