U23 championship

23 yaş altı Erkek Dünya Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası

8-16 Haziran 2017 tarihleri arasında Uluslararası Tekerlekli Sandalye Basketbol Federasyonu (İWBF) tarafından gerçekleştirilen ve bu sene Toronto’nun ev sahipliğini yaptığı 23 yaş altı erkek Dünya Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası’nda ay-yıldızlı millilerimiz dunya ikincisi oldu!

Engelli sporları arasında en popüler olan tekerlekli sandalye basketbol maçı için 12 ülkeyi temsil eden birinci sınıf sporcular Toronto’daki Mattamy Atletizm Merkezi’nde buluştu.

Heyecan ve coşkuyla geçen maçlar sonucunda finale kadar yükselen millilerimiz, final maçında İngiltere’ye karşı 54-43 mağlubiyetle ikinci oldu.

Şampiyonluk maçları boyunca millilerimizi yalnız bırakmayan derneğimiz ve değerli toplum üyelerimiz büyük bir kalabalıkla destek verdik. Final maçı bitişinde ise TSC Yönetim Kurulu’muz derneğimiz adına sporcularımızın başarılarını ve azimlerini kutladı.

Millilerimize başarılarının devamını dileriz!

Gönüllü arkadaşlarımızdan Orçun Tüten’e video için teşekkür ederiz!

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Sayın Arif Ümit Uztürk ile yapılan röportaj:

Türkiye Tekerlekli Sandalye U23 Genç Milli Takımı – Bir Başarı Öyküsü

Hocam öncelikle Toronto’ya hoşgeldiniz. Biz 10 yılı aşkın bir süredir Toronto’da Turkish Society of Canada adı altında Türk Toplumu’na hizmet vermeyi ve kültürel ve sportif faaliyetleri yaygınlaştırmayı amaç edinen bir derneğiz. Gençlerimize yönelik böylesine güzel bir uluslararası turnuva nedeniyle sizleri şehrimizde görmekten çok mutluyuz.

Her türlü gencimizin sporda aktif olarak yer almaları ve yeteneklerini sergilemeleri konusunda eşsiz bir örnek olarak gururla izlediğimiz takımınız hakkında sizinle küçük bir söyleşi gerçekleştirmeyi düşündük. Yoğun programınız içersinde böyle bir söyleşi talebimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Size Türkiye Tekerlekli Sandalye U23 Genç Milli Takımı hakkında bazı sorularımız olacak.

Kaç yıldır bizim böyle bir takımımız var?
15 senedir böyle bir takıma sahibiz.

Takıma katılmak için özel durumu dışında gençlerimizin ne gibi özelliklere sahip olmaları gerekiyor?
Takıma katılmak için vücudun alt ekstremite olarak adlandırdığımız bölgede engel olması gerekiyor. Ancak, sadece üst ekstremitede engel olması yeterli değil. Bu konuda daha fazla bilgi almak isteyenler, federsayonumuzun web sitesi linkinden yararlanabilirler (http://www.tbesf.org.tr/branşlar/ts-basketbol-hakkında/?çatıd=2&id=120)

Belli bir yaş sınırlaması var mı?
Basketbol oynayabilmek için üst yaş sınırı yok, ancak lisans çıkarabilmek için 12 yaş sınırını tamamlamak gereklidir.

Takımımız sanırım turnuvalara Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanlığı çatısı altında katılıyor. Gerekli destek sağlanıyor mu kendilerine?
Tekerlekli Sandayle (TS) Basketbolun tüm uluslar arası organizasyonlara katılımı TÜRKİYE BEDENSEL ENGELLİLER SPOR FEDERASYONU’nun (TBESF) yetkisi dahilindedir. Federasyon imkanlarını yeterli ölçüde kullanmaya çalışıyoruz.Federasyonumuzun en önemli ve lokomotif branşlarından biri Basketboldur.

Federasyon dışında Sponsorlar var mı? Buna ihtiyaç duyuluyor mu?
Milli Takımlar sponsorumuz 2017 yılı başından beri Garanti Bankasıdır. Yılda 100.000$ katkı sağlamaktadırlar. A Millilerimiz şu anda 2018 Dünya Şampiyonası için hazırlık amacı ile, Japonyada bir hazırlık turnuvasına gençlerle takviyeli bir kadro ile katılmış durumdalar. En büyük sıkıntılarımızdan birisi daha kuvvetli sponsorlarımızın olmamasıdır.

Bugüne kadar edinilen başarılarınız ne şekilde? Bizimle paylaşır mısınız?
Dünya şampiyonasında en iyi derecemiz 5.cilikti. 2017 senesinde takımımızın aldığı Avrupa Şampiyonluğu bir ilktir, Toronto’da kazandığımiz Dünya Şampiyonası ikinciliği de bu kategoride en iyi derecemiz oldu.

Takımınızda böylesine azimli, böylesine başarılı pırıl pırıl gençlerle çalıştıktan sonra günümüzün teknoloji bağımlısı gençlerine önerileriniz var mı?
Maalesef ülkemizde halen evlerinden çıkmayan veya çıkartılmayan engelli bireylerimiz var. Spor kültürü elbette ki toplumumuzun genel kültür yapısı ile de çok ilintili. Son yıllarda sosyal hakları ile ilgili birçok iyileştirmeler ve düzenlemeler yapılsa da insanlar ülkemizde engelli ya da engelsiz spora karşı çok ilgili değil. 80 milyonluk Türkiyede 9 milyon engelli var, ama lisanslı sporcu sayısı, dört engelli federasyon toplamı olarak 20.000 ni geçmiyor. Oysa sporla tanışan engelli bireylerimiz aynı zamanda rehabilite olarak toplum içine daha süratli kavuşup özellikle sportif alanda kendilerine verilen imkanı ve şansı çok iyi değerlendirebiliyor.Teknoloji bağımlılığı ve eğitim sistemimiz içinde de aşırı sınav yükleri çocuklarımızın spordan uzak kalmasına neden olabiliyor. Oysa iyi planlandığında bunları çözebilmek mümkün.Engelli sporcularımızdaki pozitif gelişmeleri gördükten sonra sadece ailelerin genel spor kültürü açısından biraz daha donanımlı olmaları yeterli olacaktır.

Hocam cok tesekkurler.
Sevgiler ve saygılar sunuyorum. Tüm dostlara kucak dolusu selamlar..

Tulin Enbatan