ankara-library-23-nisan-2016-12-1

Ankara Kitaplığı ile Söyleşi

Fotoğraf: Ankara Kitaplığı tarafından hazırlanan, 23 Nisan’da çocuklarla Karagöz-Hacıvat gösterisi

Bu sayımızdaki konuk derneğimiz Ankara Kitaplığı. Özellikle Toronto ve civarında yaşayan Türk toplumu için bir buluşma, sohbet, kültür mekanı. Konuğumuz Sayın Birol Uzunmehmetoğlu. Sohbetimize önce Ankara Kitaplığı’nı okuyucularımıza tanıtarak başlayalım mı? Bize biraz geçmişinden bahseder misiniz? Ne zaman kuruldu? Kuruluş hedefleri nelerdir?

Ankara Kitaplığı 2000 yılında Sevim ve Nüzhet Önen çiftinin 50 evlilik yıl dönümü hediyesini diğer edebiyat severlerin de girişimi ile toplumuz için bir kitaplık haline getirmesi ile başladı. Aradan geçen 16 yıldır kitaplığımız kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak hizmet vermekte.

Çok kısa bir sürede kurucularımızın bir araya getirdiklerinin yanı sıra toplumumuzun ve Kanadadaki resmi kanallarımızın da desteği ile kitap ve diğer material sayımız 6.ooo’i aştı. Şu anda Kanadada Türkiye ve Türk kültürü ile ilgili en büyük koleksiyona ev sahipliği yapıyor desek yanlış olmaz.

Yapıcı katılım ve demokrasinin gelişmesi, iyi bir eğitim kadar fikir, düşünce, kültür ve bilginin ücretsiz ve sınırsız erişimine bağlıdır. Kitaplıklar, bilgiye, yaşam boyu öğrenmeye geçit sağladığı gibi, bireysel ve toplumsal grupların bağımsız karar verme ve kültürel gelişimi için de temel koşulu sağlar.

Atatürk’ün ”Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür” sözüne inanan Ankara Kitaplığı yönetici ve gönüllüleri, biz Kanadada yaşayan fikri hür vicdanı hür Türkler’in güçlü bir toplumun parçası olarak kültür ve edebiyat dünyamızın Türkiye’ye açılan penceresi olmayı hedeflemektedir.

ankara-library-23-nisan-2016-6

Fotoğraf: Ankara Kitaplığı tarafından basılan ATATÜRK kitapçıkları

Okuyucularımıza sizi de kısaca tanıtabilir miyiz? Sizin tarihe ilginiz ve özellikle Çanakkale Savaşları hakkındaki çalışmalarınız toplumumuz tarafından biliniyor.

2000 yılında Kanada’ya gedim, evliyim ve bir kızım var. Bilişim teknolojileri konusunda proje yöneticisi olarak çalışmaktayım ama sizin belirtiğiniz gibi tarihimize ve kanadaya gelmemle birlikte de kanada ve Türkiyenin kesişen tarihine ilgim ve çalışmalarım var.

Çanakkale Savaşında da en çok şehit veren illerden Kastamonu’ya bağlı olan İnebolu’luyum. Türk İstiklâl Mücadelesi sırasında işgal ordularının el koyduğu Osmanlı silah ve cephanesi İstanbul’dan bin bir güçlükle tekne ve takalarla İnebolu’ya getirilmiş, kayıklarla sahile boşaltılmış, bu kutsal emanetler elden ele, yaşlı- genç, çocuk-kadın demeden, omuzlarda ve kağnılarla, bağımsızlık Savaşı veren Kuvay-ı Milliye güçlerine Ankara’ya ulaştırılmıştır. Yakın tarihimizin ve ülkemizin şekillenmesinin gerçek öykülerini ailevi bağlar ile birinci ağızlardan dinledikten sonra çocuk yaştan bu yana ilgim ve merakım başladı.

Bugün Ankara Kitaplığı’nın geldiği konumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sadece ilk Masal Günlerimize gelen minik kardeşlerimizin değil ailelerinin de dostluklarının bugün bile devam ettiğini görmek,  Öykü yarışmalarımızda derece alan yazarlarımızın kendi kitaplarını yayınladıklarını öğrenmek, kurucularımızın ve gönüllülerimizn Ontario hükümeti tarafından da ödüllendirilmesi bizleri hem gururlandırıyor hem de mutlu ediyor.

Kitaplığımız, toplumun da isteği ve ihtiyacı doğrultusunda yeni bir ülkede yeni bir yol çizen Türklerin sosyal hayata adaptasyonunu kolaylaştırmayı ve güçlü bir toplum içerisinde başarılı bireyler olmalarını hedefleyen programları ve etkinlikleri hazırlayarak neredeyse küçük bir Türk evi halini almıştır.

Nasıl bir etkinlik programı uyguluyorsunuz? Çalışmalarınıza katılmak veya destek olmak isteyen toplum üyelerine neler söylemek istersiniz?

Resmi tatiller dışında haftada üç gün açık olan ve kitap ödünç alabileceğiniz belirli saatlerimiz var. Yıl boyunca kapılarımız Salı 13:00-15:00, Perşembe 19:00-21:00, Pazar günleri de 13:00-15:00 arası kitapseverlere açık. Ayda bir Pazar günü Masal Günü programımız, ve yine ayda bir gün de Perşembe sohbetlerimiz var. Bunun dışında Türkiyeden tanınmış yazarlarımızı ya da Kanadadaki gelişen yazarlarımı  toplumumuzla buluşturmayı, edebiyatımızın önde gelen yazarlarının kitap incelemelerini  sunmaya devam edeceğiz. Kitaplığımız da, Türk toplumunun görünürlüğüne katkıda bulunan belgesel ya da filmlerin gösterimlerine, ve geleneksel pikniğimizle de her yaştan toplum üyemizi bir araya getirmeye devam edeceğiz; Diğer sivil toplum kuruluşlarının demokratik Cumhuriyet değerleri  taşıyan etkinliklerini de  imkanlarımız ölçüsünde destek olmaya çalışıyoruz.

Ankara Kitaplığı kurulduğu günden bu yana geçen tam 16 yılı aşkın süredir herhangi bir kurum ya da kuruluşun desteği ile değil, sadece ve sadece kurucularının, gönüllülerinin ve sponsorlarımızın maddi ve manevi destekleri ile ayakta durmaktadır. Toplum üyelerimizin her türlü eleştiri ve önerilerini bizimle paylaşmasını ve mevcut desteklerinin de sürmesini arzu ediyoruz.

ankara-library-23-nisan-2016-11

Derneklerimizin temel sorunlarından birinin parasal kaynak bulma ve ayakta kalma savaşı vermek. Bu sorunları aşmak için neler yapıyorsunuz?

Ankara Kitaplığı  hiç bir kurum, kuruluş, ya da belirli bir gruptan herhangi bir maddi  yardım almamaktadır. Sadece etkinliklerimiz için değil fiziki bir yerde bulunmanın getirdiği masrafların da karşılanması için maddi yükümlüklerimiz olması ayakta kalma ve daha iyi hizmet sunma çabamızı daha da belirginleştiriyor.

Ankara Kitaplığı, sadece , yönetim kurulu üyelerimizin ve etkinliklerimizin gerçekleşmesi için desteğini esirgemeyen edebiyatsever dostlarımızın katkıları ve yıl sonunda yaptığımız pikniğimizden elde ettiğimiz parasal kaynak ile ayakta durmaktadır.

Önümüzdeki yıllar için hedeflerinizi de bizlerle paylaşır mısınz?

Daha önce yıllarda Ayşe Kulin, Zülfü Livaneli, Adalet Ağaoğlu, Buket Uzuner, Zeynep Oral gibi tanınmış yazarlarımızı Kanada toplumu ile buluşturmuştuk. Önümüzdeki  dönem programımız içerisinde toplumumuzu yine edebiyat çerçevesi icerisinde çok yönlü ve değerli bir yazarımızla bir araya getirmek için çalışmalarımız devam ediyor.

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza Türkçe okuma, konuşma ve yazma alışkanlığını kazandıran Masal Günü programlarımıza ve anne ve babaar için de seminerler ve söyleşiler programımıza devam edeceğiz. Türkiye ve Kanada tarihinin kesişen noktarını araştırmaya devam edip Kanada toplumu ve akademik çevrelerle paylaşmak için çalışmalarımız da sürmekte.

Anayurdundan uzakta yeni bir yaşama kucak açmış her kesimden toplum üyemizi kucaklayan kişisel gelişim ve topluma uyum seminerlerimiz, aramızdaki yazarlarımızı toplumumuza tanıtma etkinliklerimızla yine toplum üyelerimizle birlikte olacağız.

Kurulduğumuz günden hiç beri ara vermediğimiz uzun soluklu bir hedefimiz var: Kitaplığımızı  haftata üç gün açık tutma hedefimiz önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Salı 13:00-15:00, Perşembe 19:00-21:00, Pazar günleri de 13:00-15:00 arası her yaştan tüm toplum üyelerimiz kitaplığımızı ziyaret bekleriz.

Zaman ayırıp, bu söyleşiyi yaptığınız ve görüşlerinizi okuyucularımız ile paylaştığınız için teşekkür ederiz. Çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

Turkish Society of Canada’nın tüm yönetici ve gönüllülerine de biz teşekkür ediyor, toplumda iz bırakan çalışmalarınızdaki başarılarınızın devamını diliyoruz.