bilim-dunyasi

Bilim Dünyası

Sizlere bu sayımızla birlikte, bilim dünyasında yaşanan ve ilginizi çekeceğini düşündüğümüz gelişmelerden kısa haberler vereceğiz. Bilimin, bilgiye sahip olmanın ilk yolu, başarıyı yakalamanın tek yolu olduğu gerçeğinden hareket ile, toplumumuzu da bu çalışmalar ile cesaretlendirmek, Türkiye’den ve Türk bilim adamlarından da güzel haberler vermek, Kanada’da yaşayan bilim adamlarımızın çalışmalarını aktarmak amacındayız. Bu ay Fizik, Kimya, Biyoloji ve Uzay çalışmaları konusunda dört haberimiz var:

Hindistan 24 Eylül 2014 tarihinde Mars’ın yörüngesine Mars Orbiter Spacecraft olarak adlandırdığı uydusunu yerleştirdi. Indian Space Research Organisation (ISRO) tarafından yürütülen bu başarılı proje ile Hindistan, Mars’ın yörüngesine uydu yerleştiren dördüncü ülke oldu. 1 Aralık 2013 tarihinde Dünya yörüngesinden ayrılan uydu, yaklaşık 10 ay sonra Mars’a ulaşmış oldu.

[icon size=”small” name=”e-info-circled”] Kaynak

Daha önce doğada bulunmayan yeni bir kök hücre laboratuar ortamında yaratıldı. Ağustos 2014’de yayınlanan bir makalede, Cambridge Üniversite’sinde projenin ekip lideri olan Austin Smith, bu gelişmenin insanlarda mevcut kök hücrelerle organları yeniden oluşturma yeteneğini daha da ileriye taşıma yolunu açabileceğini öngörüyor. Bilim dünyasında, kök hücre çalışmaları ile ilgili tartışmalar yoğun olarak devam ederken, Smith, uyguladıkları yöntemin basit olduğunu, bilim adamlarının bu çalışmaları tekrarlayarak sonucu onaylamalarını beklediğini belirtti.

[icon size=”small” name=”e-info-circled”] Kaynak

2014 Nobel Kimya ödülü, dokuların moleküler yapılarına inebilen süper güçlü bir mikroskop geliştiren üç bilim adamına verildi. Ödülü paylaşacak olan 54 yaşındaki Eric Betzig ABD’nin Virginia eyaletinde Howard Huges Tıp Enstitüsü’nde, 61 yaşındaki William E. Moerner California’da Stanford Üniversitesi’nde ve 51 yaşındaki Stefan Hell ise Almanya’nın Göttingen kentinde yer alan Max Planck Biyofizik Kimya Enstitüsü’de ve Heidelberg’deki Alman Kanser Araştırmaları Merkezi’nde görevli.  Ayrı ayrı çalışan üç bilimadamı optik mikroskoplardaki teorik limiti aşmayı başardı. Geliştirdikleri aletten önce bilim dünyası bir görüntünün çözünürlüğünün 200 nanometreyi (bir metrenin 200 milyarda birini) geçemeyeceğine inanıyordu.

[icon size=”small” name=”e-info-circled”] Kaynak

2014 NobelFizik ödülüne iki Japon ile bir Japonya doğumlu Amerika’lı bilimadamı verimli mavi LED (ışık yayan diyot) keşifleriyle layık görüldü. Bilimadamlarının keşfettiği yüksek parlaklığa ulaşabilen ışığın ayrıca çevre dostu olduğu belirtildi. Nobel Kurulu Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ve Shuji Nakamura’yı, 1990’lı yıllarda  diğer bilimadamlarının başaramadığı, yarı-iletken’den ürettikleri parlak ve enerji tasarruflu ışık nedeniyle ödüle layık gördü.

[icon size=”small” name=”e-info-circled”] Kaynak