Sunset at Knidos, Bozburun, Datca

Muhteşem Yüceller

Hasan Ali Yücel gazetecilik ve yazarlık görevine döndü, İsmail Tonguç daha şanssızdı; Anadolu’nun çeşitli yerlerine “sürgün” edildi. Atatürk devrimlerinin kahramanları onun vefatından on sene geçmeden tasfiye edilmeye başlanmıştı. Hasan Ali Yücel 1961’de (63 yasında), İsmail Tonguç ise 1960’da (67 yasında) vefat ettiler. Gelin siz bu iki büyük eğitmenin hayatlarının son senelerindeki üzüntülerini ve hayal kırıklıklarını düşünün

Hasan Ali Yücelin eğitimdeki reform çalışmaları köy enstitüleri ile sınırlı değildi. Yayıncılık, güzel sanatlar, dilde sadeleştirme, coğrafya ve müzecilik gibi çeşitli konularda seri halinde kongreler tertipleyerek yapısal değişikliklerin temelleri atıldı, dünya klasiklerinden 500’e yakın eser Türkçeye çevrilerek okullarda okutulmaya başlandı, Türkçe ansiklopediler hazırlandı, birçok konuda yeni sözlükler yayınlandı, yeni bilim ve sanat dergileri çıkarılmaya başlandı, Devlet Konservatuarının ve Ankara Üniversitesi’nin kuruluş yasaları çıkarıldı, Ankara Fen ve Tıp Fakülteleri kuruldu.

Bugün Türkiye Cumhuriyetinin sonsuza kadar yaşayacağından eminiz. Bunu da Atatürk devrimlerinin kahramanlarına ve eğitim ordusunun Hasan Ali Yücel gibi vefakar askerlerine borçluyuz. Hepsinin önünde saygıyla eğiliyorum.

Yazı kaynakları ve fotoğraflar: Wikipedia ve Vikipedi web siteleri

Mahir Aydın

Mahir Aydın 1950’de Kars’da doğdu. 1972’de İTÜ’den mezun olduktan sonra üniversitede öğretim üyesi atandi. 1981’de eşiyle birlikte Kanada’ya göçmen olarak geldi. 1982’de kısa bir müddet için Türkiyeye dönüp İTÜ’de Doçent oldu. Yaklaşık 30 senedir Ontario eyaletinde elektrik üretimi konusunda mühendis olarak çalışmaktadır.