hearing-aid

Kıymeti Bilinmeyen Sahip Olduğumuz Güç – 2

Geçen ay yayınlanan yazımda hatırlarsanız duymayı duyabilmeyi bir güç olarak tanımlamıştım. Bu yazımda BK (Biyonik Kulak) CI (Cochlear Implant) ile ilgili tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.

Sizinde bildiğiniz gibi aile doktorum beni bir Kulak Burun Boğaz (KBB) Ears, Nose, Throat (ENT) uzmanına gönderdi. Bende duyma kaybı ilk olarak kulak çınlaması (Tinnitus) olarak başladı. Bu çınlama değişken yada sabit olabiliyordu. Benimki devamlı değişen, şiddeti artan bir seyir izledi. Doktor önce bir duyma testi yaptırdı ve bana kulak aleti kullanmam gerektiğini ancak uzun vadede tam bir çözüm olamayabileceğini ifade etti. Tavsiyesine uyup kulak aleti kullanmaya başladım. Ancak yaklaşık bir yıl kullanmama rağmen tam bir çözüm olamadı. Tekrar KBB doktoruna durumumu anlatınca  yine bir duyma testi yaptırdı ve duymamın daha da kötüleştiğini gördü. Beni  Toronto da bu ameliyatı yapabilen  tek yer olan Sunnybrook Hospital’in Cochlear Implant kısmına sevk etti. Orada yapılan uzun süreçli testlerden sonra bu ameliyatın benim durumumda ise yarayabileceği kararı alındı.

6-12 aylık bir bekleme surecinden sonra BK ameliyatı oldum. Bir ay sonrasında da cihazı taktılar. Şu an BK cihazı olmadan tam anlamı ile duyabilmek benim için mümkün değil. BK takıldıktan sonra 6 aylık bir randevu sureci yasıyorsunuz. Bu olmadan BKyı verimli bir şekilde kullanmanız mümkün değil. Her randevuda, ameliyatla iç kulağın içine yerleştirilen elektrodun ayarı yapılıyor. Bunu sizin vereceğiniz karşı tepkilere bağlı olarak yapıyorlar. Bu nedenle bu randevular bu surece girmiş kişiler için çok önemli. Altı aydan sonraki süreç yıllık randevulara dönüşüyor. BK takıldıktan sonraki süreçte 3, 6 ve12 aylık duyma testlerine giriyorsunuz. Bunu yapmalarının sebebi, sonucu ve performansınızı ameliyat öncesi duruma göre ne kadar ilerlediğinizi takip edebilmek.

Her randevuda, ameliyatla iç kulağın içine yerleştirilen elektrodun ayarı yapılıyor.

BK yi kullandıktan 3-4 ay sonra sağ kulağım eskisine göre beklemediğim bir iyileşme gösterdi. Bunu hastanedeki Audiolog nadiren gözüken bir yan etki olarak belirtti. Buna benzer nadir vakalar daha öncede olmuş. Kendisi sağ kulağım içinde iyi bir kulaklık kullanmam tavsiyesinde bulundu. Şu an sol kulağımda BK(CI) ve sağ kulağımda duyma aleti (Hearing Aids,HA) kullanmaktayım. Bluetooth teknolojisi sayesinde telefon televizyon gibi sesli aletleri doğrudan kullandığım BK ve kulaklık üstünden duyabiliyorum. Ancak vücudumda 6 adet (Electrode, CI, HA, Compilot, Mypilot, RemoteMic) küçük cihazlar  taşımama ve eskisine göre kıyaslanamayacak kadar iyi duymama rağmen yine de doğal bir kulak seviyesinde değilim.

Bu nedenle kulaklarınızın kıymetini bilmenizi bu süreci yasamış bir insan olarak tavsiye ediyorum. Gençliğimde yeni çıkması sebebi ile sıkı bir Walkman kullanıcısı olarak özellikle tavsiyem,  günümüzde herkesin kulaklık takarak cep telefonu basta olmak üzere aklınıza gelecek her turlu sesli uygulamalardan kaçınmasıdır. Zira kulaklarımız bu şekilde kullanılmaya göre dizayn edilmemiştir. Yine uzmanlara göre toplumun kulaklarını bu şekilde kullanması sonucunda ileride, çok değil önümüzdeki 10 yılda, şu an farkında olan veya olmayan her on insandan birinin duyma problemine sahip olacağı ve duyma problemli kişi sayısının hızlı bir ivme ile artacağıdır.

Herkese sağlıklı ve bol sesli günler diliyorum.

Falih Tuncer

Falih Tuncer, 1962 Almanya  doğumludur. 1985 de ODTU Metalurji Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Türkiye’de önce işgören ve bilahare işveren olarak çalıştı. 2001 yılının Mayıs ayında Kanada’ya geldi. Burada Petro Canada ve  A&W firmasının Franchise’i olarak on yıl kendi işini yürüttü. Kulak rahatsızlığı sebebi ile 2013 yılından beri aktif iş yaşamından bir süreliğine ayrıldı.