sakiz-sokak

Sakız Adası Notları

Adalılar neredeyse tarih boyunca refah içinde yaşamışlar, tarım, denizcilik ve ticaret adayı zengin kılmış. 1881’deki büyük depremden sonra nüfus biraz azalmış. Narenciye, zeytin, incir ve sakız ticareti adayı bugün de zenginleştiriyor. Tabii turizm de önemli gelir kaynağı ama turiste cazip görünmek için adanın özgün halini bozmamışlar.. Denizcilik ve deniz ticareti adanın kültürel ve ekonomik açıdan gelişmesinde rol oynamış. Hatta Kristof Kolomb’un Amerika seferinden önce Pirgi’de uzunca bir süre kalıp buradan denizcilikle ilgili bilgiler, haritalar ve tecrübeli denizciler topladığı söyleniyor.

Denize gelince, Ege’nin denizi her zaman olduğu gibi muhteşem, her zevke göre plaj var.  Örneğin Karfas bölgesi kum plajı ve sığ denizi olan bir yer. Güney uçtaki Mavra Volia volkanik siyah çakıltaşlı, Lilikas küçük çakıltaşlı plajlar. Dalmayı sevdiğim için hemen derinleşen Mavra Volia’nın kayalık denizi benim favorimdi. Meraklısına sörf, yelken, motorlu yamaç paraşütü, tüplü dalış sporları mevcut.

Adanın ortasındaki verimli ovada çağlar boyu narenciye yetiştirilmiş ve buradan dünyaya ihraç edilmiş. Özellikle Venedikliler zamanında bu ticaret çok gelişmiş. Zamanla zenginleşen bu aristokrat tüccar ailelerin narenciye bahçeleri içindeki köşkleri ovanın Kambos bölgesinde yer alıyor. Bunlardan bir tanesi Citrus Museum adıyla halka açık çok hoş bir mekana dönüştürülmüş. Burayı o kadar sevdik ki, iki kez gittik. 100 dönümlük portakal bahçesi içindeki köşkün alt katı çok özenli şirin bir müze, ziyaretçileri narenciye üretimi, kullanılan aletler, ambalajlama konularında bilgilendiriyor. Bir köşede o bölgenin yaşlılarıyla röportajlardan oluşan bir videoyu izliyorsunuz ve o ailelerin zenginliğini, devrin ihtişamını daha iyi anlıyorsunuz. Bir avlusu çok hoş bir kafe, diğer avlusu ise konserlerin, davetlerin yapıldığı açık alan. Kafede ağaçlar altında köşkün kedilerini severken turunç likörüyle birlikte kahvenizi içmeniz müthiş bir keyif. Ayrıca, eğer yolunuz bu adaya düşerse müzenin kendi üretimi lokumlardan, pestillerden, reçellerden almanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Chios Island Map

Uluç Özgüven

http://ozguven.info/blog

https://twitter.com/uozguven

Kaynakça;

Uyarı: Bu yazının her hakki yazarına aittir, Yazarın izni olmadan kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Uluç Özgüven, Avus­turya Lisesi’ni ve Boğa­ziçi Üniversitesi’ni bitirdi. ABD’deki öğre­nim ve çalışma haya­tın­dan sonra Türkiye’ye döne­rek mes­leği olan bil­gi­sa­yar mühen­dis­li­ğine devam etti. Sanat ve kül­türe meraklıdır. Türkiye’nin nere­deyse tama­mını, Avrupa’nın ve ABD’nin belli başlı şehir­le­rini gezip, fotoğ­raf­ladı. Fotoğ­raf­ları ve röpor­taj­ları Turizm Bakan­lığı yayın­la­rında, Vizon Der­gisi ve THY Sky­life Der­gi­sinde yayın­landı. Kanada’nın yerel gaze­te­le­rinde, Almanca ve İngilizce’den yap­tığı öykü çevi­ri­leri, haber­leri, yerel TV kanal­la­rinda haber ve ropör­taj­ları yayınlandı.